Het is intussen een jaar geleden dat Het Grondwettelijk Hof eind april 2020 de mogelijkheid om onbelast bij te verdienen, vernietigde. Tot eind 2020 kon je nog gemakkelijk tot 6.340 euro per jaar bijverdienen zonder dat hij daarop belastingen of sociale bijdragen hoefde te betalen. Sinds januari 2021 is deze regelgeving veranderd en wij leggen jou precies uit hoe het vanaf 2021 in zijn werk gaan.

 

De nieuwe regelgeving op bijverdienen sinds 2021

Sinds 1 januari 2021 gelden nieuwe regels op het bijklussen in je vrije tijd. Wij geven je alvast een overzicht van de (belastings-)regels die op heden gelden:

 

  • Het verlenen van occasionele diensten van burger tot burger
    Het louter verlenen van diensten tussen burgers is niet langer onbelast en valt op heden onder de regeling van diverse inkomsten, dus aan 33%. Indien er echter sprake is van een echte nevenactiviteit, kan dit tarief oplopen tot wel 50%, aangezien de inkomsten hiervan als beroepsinkomen belast kunnen worden.

 

  • Het werken onder een erkende deeleconomie
    Verdien jij een centje bij door te werken via een erkende deeleconomie zoals UberEats, Deliveroo, ListMinut of andere en verdien je niet meer dan 6.390 euro per jaar door bij te klussen? Dan val je sinds 1 januari 2021 onder het gunstig belastingregime voor de deeleconomie van 20%, na aftrek van een kostenforfait van 50%, waardoor je ontsnapt aan btw- en sociale zekerheidsverplichtingen.

 

  • Het verrichten van verenigingswerk
    Voor deze categorie geldt echter slechts een tijdelijke oplossing en bovendien is deze enkel gelding voor verenigingswerk in de sportsector. Zo zal de regeling slechts één jaar gelden. Wil je bijverdienen als verenigingswerker, dan moet je minimum 18 jaar oud zijn en mag je op kwartaalbasis maximaal gemiddeld 50 uur per maand bijverdienen en dit met een maximum inkomen van 6.390 euro op jaarbasis. De inkomsten uit verenigingswerk mogen niet meer dan 532,5 euro per maand bedragen.

 

Ga jij ook bijklussen in het weekend of zit je nog met vragen? Neem contact op met één van onze experts en we bieden graag een antwoord op al jouw vragen.