Het eindejaar is weer stilaan in zicht, en dus het ideale moment om uw klanten te verwennen met een relatiegeschenk. Bovendien zijn deze relatiegeschenken, onder bepaalde voorwaarden, fiscaal aftrekbaar. Maar welke geschenken zijn nu juist aftrekbaar? En wat houden deze voorwaarden in?

Is de BTW op relatiegeschenken recupereerbaar?

De BTW op relatiegeschenken is volledig te recupereren, op voorwaarde dat het artikel minder dan €50 euro kost (excl. BTW). Wanneer het geschenk dit bedrag overschrijdt, kan de BTW niet volledig meer gerecupereerd worden.

Daarnaast mag er maximaal één geschenk per jaar per klant gegeven worden om in aanmerking te komen voor BTW-aftrek. Dit geldt dus ook wanneer de volledige waarde van meerdere geschenken voor één klant onder de €50 euro zou blijven. In dit geval zal slechts één geschenk kunnen ingebracht worden voor de aftrek van BTW.

Deze BTW-aftrek is niet alleen van toepassing op fysieke goederen, maar ook op cadeaubonnen, bioscooptickets, voetbaltickets,… Dit zijn allemaal relatiegeschenken die vallen onder bovenstaande regelgeving. 

Bovendien hoeven deze geschenken niet enkel en alleen tijdens de eindejaarsperiode aangeboden worden aan klanten. Alle handelsgeschenken die dienen om een klantrelatie te versterken, of als algemene bedanking voor het zakendoen vallen onder de noemer van relatiegeschenken. Dit wil dus zeggen dat dit gedurende het volledige jaar kan gebeuren, en dezelfde regels hierop gelden.

Wil u een geschenk aan uw personeel geven? Dan gelden dezelfde voorwaarden als hierboven. En ook hier is de limiet van één geschenk per jaar van toepassing.

Welke geschenken vallen niet onder deze regelgeving?

Voor rookwaren of sterke dranken (zoals cognac, whisky, likeur,…) geldt dit niet. Zelfs al bedraagt de waarde van het geschenk minder dan €50 euro, is dit nooit aftrekbaar. Deze beperking geldt echter niet op alle alcoholische dranken. Zo vallen champagne, wijn en cava niet onder de noemer van sterke drank en kunnen deze dus wel dienst doen als relatiegeschenk waarbij de BTW aftrekbaar is.

Fiscale aftrekbaarheid van de geschenken

Relatiegeschenken zijn voor 50% aftrekbaar als beroepskost. Op voorwaarde dat de waarde van het geschenk niet hoger dan €125 euro ligt (incl. BTW).

Kiest u ervoor om relatiegeschenken cadeau te doen die meer kosten dan € 125 euro, dan zijn deze in principe 100% aftrekbaar. Hierbij is echter op te merken dat de begunstigde privé zal belast worden, omdat dit aanzien wordt als een voordeel van alle aard. Dit lijkt ons dan ook een minder aantrekkelijke manier om relaties te versterken.

Verder is het ook belangrijk om mee te geven dat de regel van 50% aftrekbaarheid niet van toepassing is op reclameartikelen. Indien u reclameartikelen als relatiegeschenk geeft, zijn deze namelijk 100% aftrekbaar als beroepskost.

Wat valt nu precies onder de term reclameartikelen?

Voorwaarden om te kunnen spreken van een reclameartikel zijn:

  • Het moet gaan om producten die in grote aantallen verspreid kunnen worden
  • Het product heeft een geringe waarde
  • En er is een duidelijke en blijvende vermelding van de firmanaam of het logo aangebracht op het artikel.

Goede voorbeelden van reclameartikelen zijn onder andere kalenders, pennen, sleutelhangers,… Verbruiksgoederen zoals eetwaren en drank vallen niet onder deze noemer.

Welke relatiegeschenken zijn nu het meeste geschikt om aan klanten aan te bieden?

Over welk relatiegeschenk u cadeau wil doen aan uw klanten (of eventueel personeel) dient grondig nagedacht te worden. U wil natuurlijk dat de klant zich gewaardeerd voelt en dat de relatie wordt versterkt.

Enkele veel voorkomende relatiegeschenken, die het altijd goed doen zijn USB-sticks, sleutelhangers, pennen, agenda’s, rugzakken en bioscooptickets. Bovendien blijft de waarde van deze artikelen onder de €50 euro en kan ook het logo hierop aangebracht worden. Dan is het cadeau voor de volle 100% fiscaal aftrekbaar! Een win-win situatie.

Bent u ook van plan om uw klanten een relatiegeschenk te geven, en heeft u nog bijkomstige vragen? Neem dan gerust contact op met onze medewerkers om een vrijblijvende afspraak vast te leggen.