Flexi-jobs zijn een leuke manier voor werknemers om iets extra te verdienen. Steeds meer Belgen maken gebruik van het systeem, en het aantal flexi-jobbers blijft dus maar stijgen. Maar waar moet je nu precies allemaal aan voldoen om zo een flexi-job te mogen uitoefenen? En wat zijn de fiscale voordelen? Wij zetten het alvast op een rijtje.

Wat is een flexi-job?

Een flexi-job is de ideale manier om een centje bij te verdienen zonder dat je er op belast wordt. Je kan aan heel gunstige voorwaarden tewerkgesteld worden in bepaalde sectoren die vooraf bepaald zijn door de wet.
Ook voor werkgevers is het interessant. Het biedt het de mogelijkheid om drukke momenten in het jaar op te vangen, en bovendien betalen zij een verlaagd tarief van 25% aan werkgeversbijdragen  voor een flexi-jobber. Een win-win situatie voor beide partijen dus. Werkgevers dienen wel nog steeds een Dimona-aangifte te doen, waarin de in- en uitdiensttreding van de flexi-jobwerknemer vermeld worden. De periodiciteit van deze aangifte is afhankelijk van het type overeenkomst (mondeling of schriftelijk).

Wat zijn de voordelen van een flexi-job?

  • Het grootste voordeel is ongetwijfeld dat je geen belastingen of sociale bijdragen betaalt. Het brutoloon dat je ermee verdient is onmiddellijk ook jouw nettoloon, en je hoeft het bovendien ook niet in te vullen op je belastingbrief.
  • Tijdens het beoefenen van een flexi-job bouw je ook nog sociale rechten op, zoals pensioen, werkloosheidsverzekeringen en vakantierechten. Let wel op, de vakantierechten die je opbouwt bij jouw flexi-job werkgever moet je ook daar opnemen, en kan je dus niet inzetten bij je vaste werkgever.
  • Verander je binnenkort van vaste job? Dan mag je ook in de opzegperiode nog een flexi-job uitoefenen.
  • Er staat geen limiet op het aantal uren dat je mag bijklussen als flexi-jobber. Je werkt dus zoveel je wil, zonder iets te verliezen vanaf een bepaald aantal uren.
  • Voor je gepresteerde uren als flexi-jobber krijg je gegarandeerd het wettelijk bepaalde minimumloon van €10,08. Uiteraard kan je nog onderhandelen met de werkgever om een hoger loon te krijgen.

Wat zijn de nadelen?

  • Een flexi-job kan je enkel in bepaalde sectoren uitoefenen. De horeca en detailhandel zijn de voornaamste, maar ook in fitnesszaken, kapsalons of schoonheidssalons kan je aan de slag als flexi-jobber.
  • Tijdens het opnemen van moederschapsverlof is het niet toegelaten om iets bij te verdienen met een flexi-job. Bij ouderschapsverlof mag dit wel, zolang je al 3 maanden of langer de flexi-job uitoefende bij de start van het verlof.
  • Als zelfstandige in hoofdberoep mag je niet aan de slag als flexi-jobber. Ben je enkel zelfstandig in bijberoep, en voldoe je aan de andere voorwaarden, dan je kan je wel nog iets extra bijverdienen.

Hoeveel mag je bijverdienen?

Zoals hierboven reeds vermeld krijg je als flexi-job werknemer sowieso het minimumloon van € 10,08 en mag je zoveel uur werken als je wil of aankan. Van het loon dat je uitbetaald krijgt is 0,72 euro vakantiegeld. Dit wordt onmiddellijk uitbetaald bij de storting van het loon. Bovendien is het ook mogelijk dat je een verhoogd loon ontvangt als je werkt in weekends of op feestdagen. Ook nachtwerk (tussen 12 uur en 5 uur) kan je een verhoogd loon opleveren.

Ga je aan de slag als gepensioneerde? Dan is er wel een bepaalde limiet. Indien je jonger bent dan 65 jaar, is er een jaarlijkse limiet. Die limiet wordt bepaald naargelang de persoonlijke situatie. Overschrijd je de inkomensgrens, dan zal het jaar nadien het percentage dat je teveel verdiende worden afgetrokken van je pensioen. Voor gepensioneerden ouder dan 65 is er geen limiet.

En misschien de meest belangrijke: Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Om een flexi-job te mogen uitoefenen dien je te voldoen aan één van de volgende twee voorwaarden:

  • Ofwel minstens 4/5e werken voor een vaste werkgever, en dit al minstens 9 maanden.
    Bij deze regel wordt gekeken of je 3 kwartalen, voorafgaand aan de startdatum van de flexi-job, al voor minimum 4/5e tewerkgesteld was. Concreet betekent dit dat indien je wil starten met een flexi-job in juni (de 6e maand), je het jaar ervoor in september, oktober en november minstens 4/5e gewerkt moet hebben.
  • Ofwel gepensioneerd zijn.
    Als gepensioneerde, ouder dan 65, kan je zonder belemmeringen aan de slag als flexi-jobber. Ben je jonger dan 65, dan dien je wel rekening te houden met de vooropgestelde inkomenslimiet, zoals hierboven aangegeven.

Ook zin gekregen om iets bij te verdienen met een flexi-job, maar heb je nog enkele vragen? Of wil je als werkgever flexi-jobbers in dienst nemen? Contacteer ons dan gerust en we geven je graag nog wat extra uitleg, of staan je bij in de aanwervingsprocedure.